ΙΣΧΥΡΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ
Νέα ισχυρά όπλα για της ένοπλες δυνάμεις από μια κυβέρνηση αλλά και αντιπολίτευση που αποδεδειγμένα τα τελευταία πενήντα χρόνια αδυνατούν να πράξουν το καθήκον τους και να υπερασπιστούν τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα άλλα και την πολιτισμική μας κληρονομία γιατί όπως λένε οι ίδιοι δεν υπάρχει πολιτική σύγκληση των κομμάτων και κομματιάζουν την πατρίδα μας ...ως ποτέ θα το επιτρέπεις .
Πώς η Ελλάδα «θωρακίζει» Έβρο και νησιά προκαλώντας εκνευρισμό στο τουρκικό καθεστώς - Rafale, F-16 Viper, νέες φρεγάτες και ελικόπτερα, εκσυγχρονισμός όπλων και οχημάτων είναι ορισμένες μόνο από τις κινήσεις που ήδη «τρέχουν» στο ελληνικό «Πεντάγωνο».
Χρονιά – σταθμός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί για τη Χώρα μας το 2020, με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να καλούνται να αντιμετωπίσουν πλήθος προκλήσεων και μάλιστα πρωτοφανών.
Η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού δοκίμασε και δοκιμάζει ακόμα το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, με την Πολιτεία να βρίσκει στην αντιμετώπιση της ασύμμετρης υγειονομικής απειλής, άξιο συμπαραστάτη τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η στρατιωτική ηγεσία ανταποκρίθηκε άμεσα και αποτελεσματικά και σε αυτή την πρόκληση και μάλιστα, τη στιγμή που είχε παράλληλα να αντιμετωπίσει την τουρκική αναθεωρητική πολιτική, με τις επιθετικές ενέργειες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα επικέντρωσε τις προσπάθειές της σε μια πολιτική που βασίστηκε πάνω σε τρεις βασικούς άξονες: Πρώτον, στην απόκρουση και αντιμετώπιση κάθε προκλητικής ενέργειας από πλευράς τουρκικού καθεστώτος. Δεύτερον, στις διπλωματικές πρωτοβουλίες, με τη σύναψη καθοριστικών συμφωνιών με χώρες - «κλειδιά» στην περιοχή και παράλληλα στην γνωστοποίηση της τουρκικής δράσης στο εξωτερικό. Τρίτον, στην εσωτερική ενδυνάμωση και στην εξοπλιστική ενίσχυση με στόχο την αύξηση της αποτρεπτικής ικανότητας.
Είναι γεγονός πως την ίδια περίοδο που η ελληνική διπλωματία έτρεχε πιο γρήγορα και πιο δυνατά από κάθε άλλη φορά, δρέποντας θεαματικούς καρπούς, όπως οι δύο τεράστιας σημασίας συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο, η Χώρα μας σημείωνε και σε επίπεδο στρατιωτικής διπλωματίας, αξιοσημείωτα αποτελέσματα.
Ώρα για νέα οπλικά συστήματα
Σε μια περιοχή που κυριολεκτικά μυρίζει μπαρούτι, η Ελλάδα δεν έχει άλλο δρόμο από τη διατήρηση μιας ικανοποιητικής ισορροπίας στρατιωτικών δυνάμεων, έναντι της Τουρκίας. Αν και τα οικονομικά δεδομένα δεν είναι ιδανικά για υπέρογκα εξοπλιστικά προγράμματα, η Χώρα μας είναι υποχρεωμένη να το κάνει και θα το πράξει με τον αποτελεσματικότερο τρόπο.
Προτεραιότητα του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου είναι η συντήρηση και αναβάθμιση του υπάρχοντος στρατιωτικού υλικού και φυσικά η προμήθεια νέου, σύγχρονου εξοπλισμού όπου απαιτείται. Είναι γνωστό άλλωστε πως αν και τα στελέχη έχουν καταφέρει να κρατήσουν ψηλά το αξιόμαχο με πολύ κόπο και με μικρό κόστος, οι «πληγές» που άφησαν στις Ένοπλες Δυνάμεις τα δέκα χρόνια της κρίσης, είναι αναμφισβήτητα μεγάλες και σίγουρα ακόμα ανοιχτές.
Οι επαφές για νέα οπλικά συστήματα και Μέσα είναι συνεχείς στο ελληνικό «Πεντάγωνο», με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τους Επιτελείς να έχουν διαμορφώσει ένα πλήρες πλάνο με τις ανάγκες των Κλάδων και να το έχουν παραδώσει στην ηγεσία του υπουργείου η οποία θα δώσει το «πράσινο φως».
Η Πολεμική Αεροπορία αποκτά πλέον τα πανίσχυρα Rafale, αναβαθμίζει τα μαχητικά F-16 block 52+ σε Viper και παραλαμβάνει ανταλλακτικά για τα Mirage 2000-5. Παράλληλα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για τα καλύτερα αεροσκάφη του κόσμου, τα F-35.
Το Πολεμικό Ναυτικό θα προχωρήσει στην αγορά νέων φρεγατών, με τους Γάλλους να έχουν προβάδισμα στην κρίσιμη κούρσα για την αλλαγή των βασικών μονάδων κρούσης του ελληνικού Στόλου. Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας γνωστοποίησε ότι πολύ σύντομα στο ελληνικό «Πεντάγωνο» θα φτάσει πρόταση για 4 φρεγάτες Belh@rra, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η πρόταση του Παρισιού θα είναι τέτοια που θα θέτει εκτός όλους τους υπόλοιπους «μνηστήρες». Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι Γάλλοι προτείνουν τέσσερις Belh@rra σε βελτιωμένη τιμή και με κορυφαίο εξοπλισμό που ενδιαφέρει πολύ το Πολεμικό Ναυτικό. Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση της Naval Group αφορά δύο φρεγάτες Behl@rra ελληνικής διαμόρφωσης (Belh@rra Helleniques) και ακόμα δύο Belh@rra γαλλικής, FDI. Όσον αφορά τη ναυπήγηση των φρεγατών Belh@rra ή μέρη αυτών στα ελληνικά ναυπηγεία, προϋπόθεση που έχει θέσει εξ αρχής η Αθήνα, επισημαίνουμε πως οι Γάλλοι δεν είναι αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εάν φυσικά υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες. Οι Γάλλοι επίσης μπορούν να αναλάβουν και τον εκσυγχρονισμό των 4 ελληνικών φρεγατών ΜΕΚΟ. Όσον αφορά την ενδιάμεση λύση, τα έτοιμα πλοία δηλαδή που θα φύγουν από τον γαλλικό Στόλο και θα ενταχθούν στον ελληνικό μέχρι να προετοιμαστούν οι ελληνικές Belh@rra, πληροφορίες αναφέρουν πως έχει «κλειδώσει» η πρόταση για δύο La Fayette οι οποίες πρώτα θα έχουν ενισχυθεί με τον οπλισμό που απαιτεί το Πολεμικό μας Ναυτικό.
Ταυτόχρονα, για το Πολεμικό Ναυτικό «τρέχει» η αγορά των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων Romeo. Πρόκειται για τα καλύτερα ελικόπτερα στον κόσμο στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, εξοπλισμένα με sonar και ηλεκτρονικές συσκευές υψηλής τεχνολογίας, συστήματα αυτοπροστασίας και μεγάλη αυτονομία. Με την αγορά των συγκεκριμένων ελικοπτέρων η Ελλάδα αποκτά σαφές προβάδισμα στον «αθόρυβο πόλεμο» του Αρχιπελάγους, με το συνολικό κόστος των Romeo να αγγίζει τα 295 εκ δολάρια.
Επίσης προχωρά η συμφωνία για απόκτηση 36 νέων γερμανικών τορπιλών βαρέως τύπου για τα υπερσύγχρονα υποβρύχια Type 214, ενώ η συμφωνία προβλέπει και εκσυγχρονισμό μέρους των παλεών τορπιλών SUT τις οποίες ήδη διαθέτουν τα ελληνικά υποβρύχια από τη δεκαετία του ‘80.
Όσο για τον Στρατό Ξηράς, θα λάβει το μερίδιο που του αναλογεί, αφού αποτελεί και τη ραχοκοκαλιά των Ενόπλων Δυνάμεων. Επισημαίνεται πως ο Στρατός Ξηράς διαθέτει ήδη υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ανάγκη για νέα «έξυπνα» όπλα προηγμένης τεχνολογίας ή και για αναβάθμιση των παλαιών.
Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η αλλαγή του εθνικού τυφεκίου και του εθνικού οχήματος, με το G3 να αποσύρεται σταδιακά και τα θρυλικά Mercedes να δίνουν επιτέλους της θέση τους σε νέα.
Επίσης, άμεσα προχωρά η απόκτηση περισσοτέρων από 1.000 τεθωρακισμένων M1117. Το ΓΕΣ ήταν έτοιμο να στείλει κλιμάκιο στη Γερμανία, όπου ήδη βρίσκονται 80 Μ1117 σε πλήρη λειτουργική κατάσταση, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες μεταφοράς τους στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι εξελίξεις λόγω κορονοϊού έχουν βάλει φρένο στην έλευσή τους στη χώρα μας. Στο ΓΕΣ εντούτοις εκφράζεται αισιοδοξία ότι η διαδικασία θα ξεμπλοκάρει και τα πρώτα M1117 θα φτάσουν στην Ελλάδα εντός των επόμενων μηνών, ενώ ελληνική αποστολή θα μεταβεί με πρώτη ευκαιρία στις ΗΠΑ όπου θα διαλέξει πάνω από 1.000 τεθωρακισμένα από το απόθεμα των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Παράλληλα, ένα από τα οπλικά συστήματα για το οποίο έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον το Γενικό Επιτελείο Στρατού, είναι τα ισραηλινά αντιαρματικά βλήματα Spike, με την Ελλάδα να ενδιαφέρεται μάλιστα για την νεότερη έκδοση, την Spike NLOS, που είναι ένα όπλο πολλαπλών χρήσεων και όχι μόνο αντιαρματικό, γεγονός που αλλάζει τις ισορροπίες εξαιτίας και του μεγάλου βεληνεκούς του.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι το υπουργείο Άμυνας, κατόπιν εισηγήσεως της στρατιωτικής ηγεσίας, αποφάσισε:
Την αύξηση του αριθμού εισακτέων κατά 60% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων
Τις προσλήψεις 15.000 ΕΠΟΠ και ΟΒΑ για Στρατό Ξηράς, Αεροπορία και Ναυτικό
Τη δημιουργία διεθνούς εκπαιδευτικού κέντρου πτήσεων στην Καλαμάτα
Την ιδιωτικοποίηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ), στο πλαίσιο της προσπάθειας εξυγίανσης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Την αύξηση της στρατιωτικής θητείας.
Αθόρυβα, με απόλυτο επαγγελματισμό και αξιοθαύμαστη ψυχραιμία οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν καταφέρει όχι απλά να κυριαρχήσουν στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο έναντι των θρασύτατων και προκλητικών Τούρκων, αλλά και να προχωρήσουν σε εξοπλιστική ενίσχυση των τριών Κλάδων που θα καταστήσει τη Χώρα μας ακόμα πιο ισχυρή σε μια περιοχή που κυριολεκτικά μυρίζει μπαρούτι.